NVP Website voor leden

Verkrijg hier toegang tot exclusieve NVP Website ledencontent.

07-10-2021

Symposium Psychotraumatisering 2021

Graag nodigen wij u uit voor het negende landelijke symposium over psychotraumatisering. Ook dit jaar zullen topwetenschappers en topclinici de nieuwste inzichten bespreken op het gebied van stress en trauma.

Ruud Jongedijk geeft een update over de Narratieve Exposure Therapie (NET), een behandeling die vooral effectief is gebleken bij getraumatiseerde vluchtelingen. Naomi Vandamme vertelt vanuit Curaçao over interventies om veerkracht bij kinderen te vergroten.

In de discussie over de meest effectieve behandeling van PTSS liepen de emoties nogal eens op. Er lijkt een controverse te bestaan over de noodzaak van het al dan niet stabiliseren van ernstig getraumatiseerde patiënten voordat er aan een exposure behandeling kan worden begonnen. Willem van der Does en Kathleen Thomaes willen deze controverse overbruggen. Ze beantwoorden de vraag welke behandeling het beste werkt voor wie.

Ook is er aandacht voor onszelf, clinici die met getraumatiseerden werken. Roderik Bender zal een praktische bijdrage geven over ‘compassiemoeheid’. Dit is een reactie die bij hulpverleners van getraumatiseerden wordt gezien, zoals onaangedaan of juist té aangedaan worden. Is compassiemoeheid te herkennen en te voorkómen?

Op deze dag is ook plaats voor de ‘fundamentele’ wetenschap. Marloes Henckens bespreekt resultaten van haar internationaal vermaarde (dier-)onderzoek over de relatie tussen stress, coping en weerbaarheid.

Jan van Dijk geeft, vanuit zijn jarenlange studies naar slachtofferschap, een analyse van gevolgen die het voor een systeem heeft als een slachtoffer van een misdrijf zich onverwacht onafhankelijk en sterk opstelt.

Saman Amini, artistiek directeur van Stichting Black Sheep Can Fly, acteur en winnaar Toneelschrijfprijs 2019, kwam als kind vanuit Teheran naar Nederland. Wij gaan met hem in gesprek over het overwinnen van trauma’s, over persoonlijke ontwikkeling en kunst.