Wachtwoord vergeten

Webinar Systemisch racisme, trauma en de ggz. Hoe zit dat bij jou?

Wanneer: 16 september 2020
Locatie: Online

Omschrijving:

De NtVP organiseert samen met experts een geaccrediteerde nascholing over systemisch racisme in de ggz. In deze nascholing gaan wetenschappers, klinisch psychologen en psychiaters in op de onbewuste psychologische processen van systemisch racisme en de impact hiervan op het individu, de samenleving en de ggz.

Klik hier voor meer informatie

Focus van de webinar
Het contact met mensen die een werkelijkheid kennen van racisme, discriminatie en uitsluiting, kan zorgen voor een uitdaging in de spreekkamer. Onze veranderende multiculturele samenleving betreft ook het werkveld van de therapeut. Om dat te kunnen zien, te begrijpen en om de ontmoeting aan te gaan, is het nodig dat de hulpverlener kennis heeft van de eigen en maatschappelijke opvattingen over racisme, discriminatie en uitsluiting, hoe deze een rol spelen in het contact met de cliënt en hoe zij op dit gebied kunnen handelen in de hulpverlening. De sprekers gaan onder andere in op de volgende vragen. Wat zijn valkuilen in ons vak die tot discriminatie leiden? Wat doet het westers denken, dat centraal staat in onze huidige opvatting van de psychiatrie, met onze perceptie als professional? Welke mechanismen van afweer, overdracht en tegenoverdracht spelen een rol binnen het systemisch racisme die van invloed zijn op onze interactie met cliënten? Hoe word je je hier bewust van en hoe maak je dit bespreekbaar?

Aan het einde van deze webinar hebben deelnemers de volgende:

Kennis:

  • Begrijpen wat systemisch racisme inhoudt en welke impact systemisch racisme heeft op individu(en) en groepen
  • Zicht op psychologische processen die een rol spelen bij systemisch racisme
  • Inzicht krijgen in de invloed van westers denken op het werkveld van de psychiatrie, van wetenschappelijk onderzoek tot behandeling.

Houding:

  • Bewust worden van de factoren die leiden tot uitsluiting en discriminatie.
  • Bewust worden van de afweermechanismen als professional
  • Inzicht krijgen in wat systemisch racisme met de houding en het gedrag van de professional doet.

Vaardigheden:

  • Herkennen van de relatie tussen trauma, stress en racisme
  • Bespreekbaar kunnen maken van onbewuste denk- en gedragsprocessen,
    overdracht en tegenoverdracht van de professional binnen het systemisch racisme

Sprekers: Danielle Oprel, Indra Boedjarath en Glenn Helberg

Discussie- en vragenpanel: Samrad Ghane, Cynthia Blanker, Omar van Ommeren, Danielle Oprel, Indra Boedjarath en Glenn Helberg