Wachtwoord vergeten

Preconference workshop Bill Roller

Wanneer: 26 maart 2020
Locatie: De Zalen van 7, Utrecht

Omschrijving:

Elke groepstherapeut heeft te maken met groepsleden die niet lekker liggen in de groep en die spanning oproepen. Het kan dan zo maar gebeuren dat er verwijten komen, gelachten wordt op een manier die niet prettig is, etc. Als dit wat langer duurt dan ontstaan er vaak vaste patronen en zit je als therapeut met de vraag hoe doorbreek ik dit of lieve nog hoe voorkom ik dat iemand zich buitengesloten voelt in deze groep.

Het specifieke onderwerp van deze preconference workshop sluit aan bij het thema van het NVGP congres van vrijdag 27 maart en betreft "Confronting Aggressive Scapegoating in groups and society."
Met behulp van een aantal deelnemers, zal Bill Roller samen iets van de groepsdynamiek van het Berkeley Civic Courage and Heroism Experiment herhalen. Dit experiment werd door Bill Roller uitgevoerd in 2014 en richt zich op de rol van de taakleider in het omgaan met de agressie vanuit de zondebok en de agressie gericht aan de zondebok in groepen. Deelnemers aan de preconference workshop zullen ervaringsgericht met het thema de zondebok aan de slag gaan.

Deze preconference workshop is zowel geschikt voor ervaren groepstherapeuten als nieuwkomers in het werken met groepen of voor hen die interesse hebben in het snijvlak van groepsdynamica en sociale- en maatschappelijke thema’s en oplossingen. Maar ook in het leren herkennen en bijsturen van destructieve zondebok processen in een groep. Er is vanwege de interactieve en ervaringsgerichte opzet plaats voor maximaal 50 deelnemers, waardoor op tijd aanmelden dus noodzakelijk is!

Over Bill Roller
Bill Roller is relatie- en gezinstherapeut en psychotherapeut. Werkzaam als organisatie consultant in zijn eigen praktijk in Berkeley, California. In 2017 publiceerde hij samen met Philip Zimbardo, bekend van het Stanford prison experiment, in the International journal of group psychotherapy over The Berkeley Civic Courage and Heroism Experiment: The Group Dynamics of Individuals Acting in Concert to Advance Ethical Goals in the Public Interest. Bill Roller is tevens oprichter en voorzitter van the Berkeley Group Therapy Education Foundation, een non-profit organisatie die zich heeft toegelegd op het onderwijzen van het publiek in het doel en de waarden van de groepstherapie en het ontwikkelen van programma’s en materialen voor het trainen van groepspsychotherapeuten.

Programma donderdag 26 maart
12.30-13.00 Ontvangst en registratie workshop
13.00-14.30 Introductie Berkeley Civic Courage and Heroism Experiment door Bill Roller
14.30-15.00 Koffie- en theepauze
15.00-16.15 Ervaringsgerichte workshop door Bill Roller: hoe omgaan met de agressie vanuit de zondebok en de agressie gericht aan de zondebok in groepen?
16.15-17.00 Nabespreking en discussie
17.00-17.30 Borrel

De kosten voor de preconference workshop bedragen (inclusief borrel):
€ 150,- . € 125,- voor deelnemers die zich ook hebben ingeschreven voor het congres op vrijdag 27 maart 2020.

De preconference workshop op donderdag 26 maart vindt plaats van 12.30 tot 17.00 uur in de De Zalen van 7 Boothstraat 7 te Utrecht.
Doelgroep: Klinisch psychologen, psychotherapeuten, gz-psychologen en psychiaters.

Accreditaties
Geaccrediteerd met 4 punten door de NVP, de NVvP en de NVGP, met 2 punten door de NVvP.