Wachtwoord vergeten

Canon van de Somatiek

Wanneer: 10 oktober 2019
Locatie: De Rode Hoed, Amsterdam

Omschrijving:

Bij patiënten met een ernstige psychische aandoening is somatische comorbiditeit eerder regel dan uitzondering. Hoewel het belang van detectie en preventie van somatische problematiek de laatste jaren hoog op de agenda van de GGz staat, blijkt het overgrote deel van de behandelaars het heel moeilijk te vinden om daar invulling aan te geven. Waarom? GGz-professionals zijn niet- of niet meer – toegerust met voldoende kennis en vaardigheden. Zo is in de psychiatrie de structurele aandacht voor somatiek al vele jaren vrijwel uit de opleiding verdwenen en dat terwijl van elke 3 patiënten met een ernstige psychische stoornis, er 2 ook lichamelijke aandoeningen hebben. En ja, de 15-20 jaar kortere levensverwachting van deze patiënten wordt voor het grootste deel verklaard door chronische lichamelijke aandoeningen, zoals hart- en vaatziekten, diabetes mellitus en maligniteiten.

Gelukkig bestaat er consensus dat in vrijwel elke setting van de GGz – dus zeker niet alleen bij een klinische opname – op zijn minst het afnemen van een adequate somatische anamnese geïndiceerd is. Maar dat moet je als psychiater en eigenlijk ook als psycholoog, psychotherapeut of SPV, wel kunnen…

Lees hier meer

Tijdens dit 1e symposium Canon van de Somatiek, onder voorzitterschap van Wiepke Cahn, presenteren zes gerenommeerde somatisch specialisten de voor de klinische GGz relevante stand van zaken bij endocrinologie, hart- en vaatziekten, dermatologie, medische oncologie, gynaecologie en KNO.

Voor dit symposium wordt accreditatie aangevraagd voor:

  • Psychotherapeuten bij de Nederlandse Vereniging Psychotherapie (NVP);
  • Psychiaters bij de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP);
  • Klinisch (neuro)psychologen bij het Accreditatiebureau FGzPt;
  • Eerstelijnspsychologen bij het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP);
  • Verpleegkundig Specialisten bij het Accreditatiebureau Verpleegkundig Specialisten Register (VSR).