Wachtwoord vergeten

NVRG-congres Intimiteit en seksualiteit

Wanneer: 20 september 2019
Locatie: Philharmonie, Haarlem.

Omschrijving:

Intimiteit is verbindend en noodzakelijk maar kan ook ingewikkeld en pijnlijk zijn. Een gemis aan intimiteit kan leiden tot gevoelens van verdriet, eenzaamheid, angst en soms zelfs wanhoop.

Wat is de invloed van de tijdgeest, individualisering, social media en verharding van de maatschappij op intimiteit en seksualiteit? Hebben we nog voldoende oog voor de affectieve en zachte kant van de relatie? De sprekers op het NVRG-Congres 2019 geven hun visie op het thema en bieden handvatten om in de therapiekamer op professionele en integere wijze intimiteit en seksualiteit bespreekbaar te maken. 

Wat kun je verwachten?

 • Keynote door prof. dr. Paul Verhaeghe: 'Voor intimiteit moet je met twee zijn'. Verhaeghe is klinisch psycholoog en psychoanalyticus.
   
 • Live relatietherapie door Michele Scheinkman. Scheinkman is een toonaangevende Amerikaanse relatietherapeut gespecialiseerd in ontrouw, intimiteit en jaloezie. Ze heeft een praktijk in Manhattan (New York) en is opleider relatietherapie aan het Ackerman Institute for the Family.
   
 • Een uitdagende therapeutische reflectie door prof. dr. Peter Adriaenssens. Adriaenssens is kinder- en jeugdpsychiater en psychotherapeut. Hij is hoofddocent aan de KU Leuven en medeopleider in de postgraduaatopleiding relatie-, gezins- en systeemtherapie. 
   
 • Praktische behandelinterventies over intimiteit en seksualiteit na seksueel misbruik door Jannetta Bos. Bos is psychotherapeut, NVVS seksuoloog en systeemtherapeut NVRG.
   
 • Onderzoek en praktische behandelinterventies t.a.v. jongeren, seksualiteit en social media. Dr. Marijke Naezer is cultureel antroploog en genderstudiesonderzoeker, drs. Charlotte Boonstra is klinisch psycholoog, psychotherapeut en systeemtherapeut NVRG. Zij geven deze sessie samen met een ervaringsdeskundige.  
   
 • Concrete handvatten voor het begeleiden van bi-culturele LHBT+ jongeren en hun families. Welke specifieke dilemma’s ondervinden deze jongeren bij hun seksuele en genderontwikkeling, binnen de culturele en religieuze context van hun familie? Door Sedat Dogan en Marianne Steijnis, beiden LHBT+ specifiek maatschappelijk werker. Sedat Dogan is tevens transcultureel therapeut. 
   

Accreditatie

NVRG, NVVS, SKJ en NVP accrediteren het congres met 5 punten.
FGzPT heeft 8 punten toegekend.

Accreditatie bij NIP is aangevraagd.